Crespelle czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią.

Pomysłów na naleśniki jest mnóstwo ale to jeden z moich ulubionych, na pewno pokochają go wszyscy fani serów i smaków włoskich – bo tak mi się kojarzą. Te naleśniki są pyszne, aromatyczne, i chciałoby się je jeść bez końca. Jak już raz je spróbujecie jestem pewna, że na długo pozostaną w waszych kuchniach i na waszych talerzach. A przygotowanie ich to sama przyjemność. Jest to również idealna propozycja na szybki, łatwy i smaczny obiad bo jego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 15 do 20 minut, a resztę czasu mamy dla siebie. Czyż to nie idealny pomysł na posiłek?

Potrzebne składniki.

Aby przygotować porcję zapiekanych naleśników z gorgonzolą i cukinią dla 5 osób będziemy potrzebować: 300 mililitrów mleka, 2 jajka, 150 gramów mąki pszennej typu 550, rozdrobnione pomidory pelatti ¬ - około 400 gramów, 1 opakowanie przyprawy Knorr Naturalnie smaczne ¬ Spaghetti Bolognese,¬ 1 cukinie, 1 cebulę, ser gorgonzola około 150 gramów oraz kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

Etap pierwszy – Ciasto naleśnikowe.

Aby przygotować ciasto na naleśniki miksujemy w wysokim naczyniu mąkę, jajka, mleko, szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Gotowe ciasto powinno mieć gładką, delikatną konsystencję, nie może być również za gęste – w razie takiej sytuacji dodajemy odrobinę mleka lub wody. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, aż zrumienią się z obydwu stron (po około pół minuty z każdej strony).

Etap drugi – Sos pomidorowy.

Aby przygotować sos pomidorowy mieszamy krojone pomidory z puszki z przyprawą Knorr i gotujemy w niewielkim rondelku przez kilka minut na niskim ogniu.

Etap trzeci – Farsz.

Cukinię umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę, następnie obierz cebulę i również pokrój ją drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną kostkę cukinię następnie zmaż przez chwilę a na koniec dodaj pokruszoną gorgonzolę – całość dokładnie wymieszaj i nakładaj na naleśniki, a następnie ściśle roluj.

Etap czwarty – Wykończenie.

Gotowe naleśniki krój po skosie i obsmażaj krótko na patelni. Podawaj na ciepło polane sosem pomidorowym i posypane świeżą bazylią. Smacznego.