Jaglane naleśniki faszerowane szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Naleśniki to szybki pomysł na posiłek, a jaglane naleśniki to oprócz tego jeszcze pomysł na zdrowy posiłek, a więc czego chcieć więcej? Jestem pewna, że taki pomysł na obiad spodoba się waszej rodzinie i znajomym, a wy same będziecie zachwycone jak niewiele czasu zajmie AM przygotowanie obiadu bo tylko 45 minut.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym dla 6 osób będziemy potrzebować na przygotowanie ciasta naleśnikowego: 100 gramów mąki jaglanej, 2 jajka, 250 mililitrów mleka, szczyptę soli oraz trochę wody ( tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję).
Aby przygotować farsz potrzebujemy: oleju do smażenia, około 400 gram szpinaku (szpinak możemy użyć zarówno świeży jak i mrożony), 1 ząbek czosnku, pół białej cebuli, 2 łyżki orzeszków piniowych i 100 gramów sera feta, sól oraz pieprz.
Do przygotowania sosu pomidorowego musimy mieć: 400 gramów pomidorów z puszki (krojonych), 2 papryczki chipotle z puszki, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia, sól i pieprz.

Etap pierwszy – Ciasto naleśnikowe

Aby przygotować ciasto na naleśniki zmiksuj w wysokim naczyniu mąkę, sól, jajka, mleko i wodę oraz łyżkę oleju, aż masa będzie gładka. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki aż zrumienią się z obydwu stron.

Etap drugi – Farsz.

W głębokiej patelni podsmaż połowę posiekanej drobno cebulki, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szpinak, następnie dopraw do smaku zdejmij patelnię z ognia i dodaj podprażone orzeszki pinii i ser feta.

Etap trzeci – Sos pomidorowy.

W rondelku podsmaż pokrojoną drobną połowę cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodaj pomidory z puszki, posiekane drobno papryczki chipotle, sól i pieprz do smaku, następnie gotuj na małym ogniu 5-10 minut aż sos zacznie gęstnieć.

Etap czwarty – Pieczenie.

Naleśniki smaruj przygotowanym farszem i zawijaj ruloniki. Na dno żaroodpornego naczynia wylej sos pomidorowy, następnie ułóż ściśle naleśniki , przykryj naczynie i zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 10 minut.

Po tym czasie wyjmij naleśniki z piekarnika, podawaj na ciepło posypane tartym parmezanem lub kiełkami. Smacznego.