Meksykańskie ostre naleśniki.

Naleśniki jest to zawsze dobry wybór na posiłek, bo kto nie lubi naleśników? Dzieci zajadają się w wersji na słodko, a dla dorosłych mamy mnóstwo propozycji na podanie naleśników na słono. Jedną z takich propozycji są meksykańskie naleśniki na ostro, aromatyczne, czosnkowe i pyszne. Posmakują nawet najbardziej wybrednym gościom, a i my chętnie będziemy je robić, bo wystarczy jedyne 30 minut.

Potrzebne składniki.

Aby zrobić sześć porcji naleśników po meksykańsku będziemy potrzebować przede wszystkim 6 wcześniej usmażonych naleśników (aby po usmażeniu naleśniki nie wysychały w oczekiwaniu na ich wykorzystanie można ułożyć je na dużym talerzu i szczelnie zawinąć folią spożywczą). Kolejne potrzebne składniki do przyrządzenia tego dania to: 1 średnia cukinia, 1 biała cebula, 1 ząbek czosnku, 200 gramów kukurydzy konserwowej, 200 gramów czerwonej fasoli z puszki, około 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 papryczka chilli, około 3 łyżki oliwy dobrej jakości, 250 mililitrów wody oraz pół szklanki startego żółtego sera (takiego jaki lubimy najbardziej) i przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie).

Etap pierwszy – Smażenie.

Umyj dokładnie cukinie i pokrój drobno. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedź, posiekaj cebulę w kostkę, posiekaj czosnek. Na rozgrzanej patelni przesmaż krótko (do zeszklenia się) cebulę i czosnek a następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw, smaż około 10-15 minut mieszając co jakiś czas aby warzywa się nie spaliły.

Etap drugi – Farsz.

W rondelku rozmieszaj wodę, koncentrat pomidorowy i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli oraz zioła prowansalskie. Przygotowanym sosem zalej warzywa, dokładnie wymieszaj zagotuj po czym zmniejsz ogień i duś aż farsz zgęstnieje. Farsz dopraw do smaku.

Etap trzeci – Pieczenie.

Posmaruj naleśniki gotowym farszem i zwiń każdy w rulon, następnie w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu poukładaj ściśle naleśniki i posyp startym serem żółtym. Naleśniki piecz przez około 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Etap czwarty – Podawanie.

Naleśniki najlepiej smakują na ciepło podawane na płaskich talerzach w towarzystwie sosu czosnkowego i świeżej sałatki z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidorków koktajlowych i ananasa z lekkim dresingiem. Możemy je podać również solo z kubkiem czerwonego barszczu do picia. Smacznego.