Naleśniki z kurczakiem – zapiekane w piecu.

Wszyscy znamy naleśniki z dżemem, serem czy też z prażonymi jabłkami. Ale mało kto zna i docenia naleśniki na słono, a okazuje się, że potrafią być równie pyszne. Naleśniki są świetną bazą do próbowania z nimi różnych słonych i słodkich dodatków. Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na naleśniki zapiekane w piecu z pysznym mięsnym nadzieniem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia naleśników z kurczakiem – to koniecznie musicie to zmienić. To danie jest proste, smaczne i efektowne. Idealne na obiad ze znajomymi, lub rodziną. Ja polecam je serdecznie.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować naleśniki z kurczakiem dla 4 osób potrzebujemy 45 minut i kilku składników. Przede wszystkim na wykonanie ciasta naleśnikowego musimy przygotować: 250 gramów mąki, 250 mililitrów mleka, 50 mililitrów wody gazowanej, 1 jajko, łyżka oleju, szczypta soli.
Pozostałe potrzebne składniki to: duża podwójna pierś z kurczaka, połowa kopru włoskiego, puszka kukurydzy konserwowej, 200 gramów sera żółtego, oraz przyprawa do kurczaka około 3 łyżki.

Etap pierwszy – Ciasto naleśnikowe.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem w wysokim naczyniu na gładką masę, następnie smażymy naleśniki na patelni do naleśników tak żeby nabrały lekko złotego koloru z obu stron – uważajmy aby nie przesmażyć naleśników za bardzo, gdyż później będziemy je jeszcze zapiekać.

Etap drugi – Krojenie i smażenie.

Kurczaka umyj dokładnie a następnie pokrój w niewielką kostkę, identycznie postąp z koprem włoskim, następnie odsącz dokładnie kukurydzę. Kolejnym krokiem jest przesmażenie kurczaka na patelni z odrobiną oleju i odsączenie go na ręczniku papierowym, tak aby nie był tłusty.

Etap trzeci – Wykończenie.

Na usmażonych naleśnikach układaj po kolei kurczaka, koper włoski i kukurydzę, a następnie posyp całość przyprawą i zwiń naleśnika w rulonik. Naleśniki ułóż ściśle w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym serem i zapiekaj 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj na ciepło solo, lub z domowej roboty sosem czosnkowym, na bazie jogurtu naturalnego i pokrojonymi na połówki pomidorkami cherry. Smacznego.