Naleśniki ze szpinakiem i kozim serem.

Jeżeli jesteś fanem szybkich i prostych dań to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie. Przygotowanie tej potrawy trwa zaledwie 30 minut, a jeśli mamy już usmażone naleśniki (na przykład poprzedniego dnia robiłaś naleśniki na słodko) to czas ten skróci się do jedynych 15 minut. Ta propozycja to też fajna opcja dla ludzi którzy lubią szpinak i kozi ser. Albo chcą przygotować szybką i zdrową kolację dla znajomych. Tak przygotowane naleśniki sprawdzą się również bardzo dobrze w roli przekąsek imprezowych. Wystarczy jedynie je zwinąć w ruloniki a następnie pokroić pod lekkim skosem i ułożyć na talerzu wraz z malutkimi widelczykami lub wykałaczkami.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować 4 porcje naleśników ze szpinakiem i serem kozim będziemy potrzebować – na przygotowanie ciasta: około 300 mililitrów mleka, jedno jajko,100 gramów mąki, szczyptę soli, 2 łyżki oleju. Dodatkowo na przygotowanie farszu będziemy potrzebować: około 400 gramów szpinaku (świeżego drobno posiekanego lub mrożonego), masło klarowane, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, około 100 gramów miękkiego sera koziego, około 100 gramów suszonych pomidorów, 3 łyżki orzeszków pinii, 1 papryka chilli oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).

Etap pierwszy – Naleśniki.

W wysokim naczyniu zmiksuj dokładnie ze sobą mleko, jajko, olej i szczyptę soli. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni ki naleśnikowej aż będą lekko zrumienione z obydwu stron.

Etap drugi – Farsz.

Na głębszej patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Uważaj, żeby się nie przypaliło, smak ten szybko przejdzie później do reszty potrawy, która może stać się gorzka. Do zeszklonej cebulki z czosnkiem i chilli dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz szpinak i dopraw całość do smaku.

Etap trzeci – Wykończenie.

Gdy szpinak już się poddusi to wymieszaj otrzymany farsz z serem kozim i orzeszkami pinii . Gotowe naleśniki smaruj farszem i składaj w trójkąt po czym obsmażaj na złoto na maśle klarowanym. Naleśniki takie smakują najlepiej podawane na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego. Smacznego.