Naleśniki ze szpinakiem i serem camembert.

Naleśniki to opcja zawsze dobra. Dzieci uwielbiają te na słodko, dorośli są już bardziej wymagający i oczekują od naleśników czegoś więcej. Więcej smaku, więcej finezji, więcej pomysłu kreatywności i wyrafinowania. Te naleśniki właśnie takie są. Elastyczne delikatne ciasto w połączeniu z pysznym, zdrowym szpinakiem, komponuje się świetnie z serkiem typu camembert. Kto jeszcze nie jadł takiego połączenia musi koniecznie spróbować. Kto natomiast już próbował naleśników ze szpinakiem i camembertem to wie, że warto przyrządzić je na obiad, kolację czy zdrową przekąskę dla rodziny i znajomych. Kolejnym plusem tego dania jest to, że przygotowuje się je niezwykle szybko i łatwo, wystarczy tylko 45 minut.

Potrzebne składniki.
Aby przygotować naleśniki ze szpinakiem i serkiem camembert dla czterech osób będziemy potrzebować 1 szklankę mleka, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1/5 szklanki wody mineralnej gazowanej, szczyptę soli, szczyptę słodkiej papryki, i trochę oleju (około 30 mililitrów).
Do przygotowania farszu potrzebujemy: 1 białą cebulę, 2 ząbki czosnku niedźwiedziego, około 300 gram szpinaku (jeżeli nie mamy świeżego możemy przygotować farsz na bazie szpinaku mrożonego), około 100 mililitrów śmietany o zawartości tłuszczu 36%, 1 ser camembert, 3 pomidorki cherry, około 50 gram wędzonego boczku, 1 łyżeczka ziaren słonecznika, około 20 mililitrów oliwy z oliwek, około 150 mililitrów wody, 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr oraz przyprawy (sól, pieprz, pęczek bazylii).

Etap pierwszy – Przygotowanie ciasta na naleśniki.
Aby przygotować ciasto zmiksuj ze sobą w wysokim naczyniu mleko, jajka, mąkę wodę, szczyptę soli, szczyptę czerwonej słodkiej papryki i około 2 łyżek oleju. Gdy wszystko dokładnie się ze sobą połączy tworząc jednolitą, gładką masę, odstaw ciasto na około 10-15 minut żeby odpoczęło, następnie przygotowując farsz smaż jednocześnie naleśniki aż nabiorą pięknego złotego koloru.

Etap drugi – Smażenie.
Pokrój w kostkę boczek i przesmaż go na patelni, następnie zmieszaj ze sobą śmietanę, wodę, fix Knorr Carbonara i dodaj do tego boczek, całość postaw w rondelku na ogniu i doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie przesmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, duś aż zgęstnieje, następnie połącz całość i dodaj słonecznik, pokrojony w kostkę ser i dopraw do smaku.
Danie gotowe wystarczy tylko nałożyć na talerz i przybrać pomidorkiem. Smacznego.