Razowe naleśniki ze szpinakiem pieczarkami i żółtym serem.

Kto nie lubi naleśników? No właśnie, to jedna z tych rzeczy , którą każdy chętnie zjada, nie ważne czy duży czy mały. A w połączeniu z pysznym ciągnącym się żółtym serem i pieczarkami to jedno z lepszych połączeń jakie można sobie wyobrazić. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu zarówno wam, waszej rodzinie, dzieciom jak i znajomym.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować 4 porcje razowych naleśników ze szpinakiem, pieczarkami i serem żółtym będziemy potrzebować: pół szklanki mąki razowej ¬ i pół szklanki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 jajka, woda mineralna – około pół szklanki, około pół szklanki mleka, szczyptę soli, około 200 gramó pieczarek, garść świeżego szpinaku (można też użyć mrożony),1 cebulę, 5-6 suszonych pomidorów, 50 gramów startego żółtego sera, pieprz, kiełki słonecznika ¬, łyżka oliwy z oliwek, masło, około 10 pomidorków koktajlowych i około pół łyżeczki czarnego sezamu.

Etap pierwszy – Ciasto naleśnikowe.

Aby przygotować ciasto na naleśniki miksujemy ze sobą w wysokim naczyniu mąkę, mleko, jajka, wodę, sól i łyżkę oleju, aż powstanie gładka masa. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, po około pół minuty z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

Etap drugi – Farsz.

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, suszone pomidory i szpinak kroimy w cienkie paseczki. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni cebulę , pomidory i pieczarki, po kilku minutach dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy i mieszamy dokładnie z żółtym serem.

Etap trzeci – Smażenie naleśników.

Naleśniki wypełniamy farszem, zwijamy w kopertkę a następnie w rulon i smażymy na maśle z każdej strony.

Etap czwarty – Sałatka.

W miseczce połącz ze sobą kiełki słonecznika, umyte i pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry,czarny sezam i oliwę. Odstaw na 10 – 15 minut.

Etap piąty – Podawanie.

Naleśniki najlepiej podawać na ciepło w towarzystwie sałatki, aby urozmaicić danie można również przygotować domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu do polania sałatki i naleśników. Smacznego.