Aromatyczna zupa z soczewicy.

Zupa z soczewicy jest prosta do zrobienia a efekt który możemy uzyskać na pewno was zaskoczy. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, gorąca, pyszna i sycąca. Jestem przekonana, że posmakuje Wam i waszym rodzinom oraz znajomym.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w takie składniki odżywcze jak białko (budulec mięśni), potas (wspomagający serce), kwas foliowy (niezbędny dla kobiet w ciąży).
Soczewica jest idealnym zamiennikiem dla mięsa ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka. Dlatego też weganie i wegetarianie powinni w swojej diecie uwzględnić duże ilości tej właśnie rośliny – ale oczywiście dla mięsożerców jest to również bardzo pożądany składnik posiłku.
Zupa tutaj przedstawiona jest więc nie tylko smaczna, ale również jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować porcję zupy z soczewicy dla 4 osób będziemy potrzebować: pół szklanki soczewicy, około 150 gramów wołowiny, 1,5 litra wody, 1 marchewkę, oliwę z oliwek, 1 selera naciowego, 3 ziemniaki, 1 pęczek świeżej kolendry, łyżeczka kuminu, 2 opakowania zupy cebulowej Knorr, sól i pieprz.

Etap pierwszy – Smażenie.

Wołowinę dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę a następnie smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, dodajemy kumin sól i pieprz. Następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę co mięso ziemniaki, oraz kroimy w drobną kostkę marchew i selera. Warzywa wrzucamy do mięsa i krótko przesmażamy, przez kilka minut.

Etap drugi – Gotowanie zupy.

Do garnka z mięsem i warzywami wsypujemy soczewicę i zalewamy zimną wodą, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj całość. Gotuj zupę przez około 25 -30 minut na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Na sam koniec gotowania dodaj do zupy pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Etap trzeci – Podawanie.

Zupa najlepiej smakuje gorąca, podajemy ją w głębokich talerzach z dodatkiem łyżki kwaśnej, gęstej śmietany. Do zupy możemy podać również domowej roboty grzanki serowe lub ziołowe, świeży chleb z masłem, lub podać ją solo. Smacznego.