Dyniowa zupa krem.

Nic tak nie rozgrzewa w zimne i ciemne jesienno – zimowe wieczory jak pyszna zupa krem z dyni. Jest aromatyczna, kremowa, delikatna i rozgrzewająca w jednym. Idealna żeby wypić ją z ogromnego ulubionego kubka siedząc zawinięta w wełniany koc, w fotelu przy oknie i z ciekawą książką ręce. Jest to też super patent na zdrowy, ciepły i łatwy w transporcie posiłek do pracy. Wystarczy termos i lunch w przerwie gotowy. Zupa dyniowa najlepsza jest jesienią, więc korzystajmy z niej o tej porze roku jak najczęściej i jak najwięcej. Jeśli lubimy zupę dyniową na ostro warto dodać posiekaną papryczkę chilli do gotowania.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować cztery porcje kremowej zupy dyniowej będziemy potrzebować: około 300 gramów dyni, 2 cebule, 500 mililitrów wody, 200 gramów czerwonej papryki, 2 kopry włoskie, 50 mililitrów anyżówki, 200 mililitrów śmietany o zawartości tłuszczu 22%, 2 kostki rosołowe drobiowe (lub wcześniej wykonany bulion mięsno warzywny), 200 mililitrów soku pomarańczowego, 1 łyżeczka tartego imbiru, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól, pieprz biały.

Etap pierwszy – Pieczenie.

W piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piecz przez około 30 minut cebulę, czosnek, dynię pokrojoną w ćwiartki i skropioną oliwą i koper włoski. Po tym czasie ostudź warzywa i obierz.

Etap drugi – Gotowanie zupy.

W garnku podsmaż na odrobinie oliwy jedną cebulę pokrojoną drobno, dodaj przyprawy oraz pokrojone upieczone warzywa. Zalej całość wodą oraz sokiem pomarańczowym, dodaj kostkę rosołową i śmietanę. Gotuj wszystko na wolnym ogniu około 15 - 20 minut mieszając od czasu do czasu. Gotową zupę zmiksuj, przecedzając następnie przez sitko aby zupa miała gładką konsystencję. Dopraw jeszcze do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, oraz anyżówką.

Etap trzeci – Podawanie.

Zupę podajemy na ciepło w głębokich talerzach. Wyśmienicie smakuje z łyżką gęstej śmietany, posypana natką pietruszki, lub z ziołowymi grzankami i parmezanem. Ale tutaj inwencja twórcza należy już do kucharza. Zupę można podać również w towarzystwie pieczywa czosnkowego lub z prażonymi pestkami dyni, słonecznika czy też sezamu. Fajną alternatywą jest także groszek ptysiowy lub udekorowanie zupy pieczonymi kostkami dyni. Smacznego.