Jesienna zupa z kaszą.

Jesień to taka pora roku, gdy za oknem jest często szaro, zimno i mokro a nam smakują najbardziej ciepłe, rozgrzewające i treściwe zupy. Ta właśnie taka jest. Pełna pysznego mięsa, warzyw, a dodatkowo mamy kaszę, która jest niedocenianym polskim produktem – co ciekawego jest ona bogata w składniki mineralne, daje uczucie sytości i jest po prostu zdrowa, a do tego jaka smaczna. Jestem przekonana, że ta zupa zachwyci wasze rodziny, a i w y same będziecie ją gotować chętnie i często, bo nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy mieć tylko 50 minut i zupa dla czterech osób gotowa.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować porcję zupy z kaszą dla czterech osób potrzebujemy około 50 minut i: 200 gramów mięsa wołowego, 200 gramów kaszy jaglanej, 1 cebula, 2 marchewki, 1 seler naciowy, 3 grzyby suszone, 2 ząbki czosnku, 1 natka pietruszki, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz oraz około 1.5 litra wody.

Etap pierwszy – Smażenie.

Najpierw umyj dokładnie mięso pod bieżącą wodą a następnie pokrój je w niewielką kostkę i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu w garnku, tak aby nabrało ładnego brązowego koloru. Następnie wyjmij mięso, a na tym samym tłuszczu przesmaż drobno posiekaną cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj pokrojone w drobną kostkę marchew i selera. Mieszaj co jakiś czas aby warzywa się nie przypaliły. Smaż całość przez około 10 minut.

Etap drugi – Gotowanie.

Do garnka z podsmażonymi warzywami wlej około 1.5 litra zimnej wody i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i dodaj grzyby, mięso oraz kaszę. Dodaj do zupy liście laurowe i ziele angielskie oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki zmiękną.

Etap trzeci – Podawanie.

Gotową zupę jesienną z kaszą podajemy na głębokich talerzach z dodatkiem łyżki gęstej kwaśnej śmietany i posypaną natką pietruszki. Jako dodatek możemy dodać pieczywo czosnkowe, lub domowe grzanki ziołowe, albo też po staropolsku tłuczone ziemniaczki ze skwarkami na osobnym talerzyku. Taki rozgrzewający posiłek na pewno przypadnie każdemu do gustu. Smacznego.