Rosół z pulpetami drobiowymi.

Rosół to tradycyjny niedzielny obiad w prawie każdym polskim domu. Najczęściej jadany z makaronem, ziemniakami lub kołdunami. W tym przepisie spróbuje pokazać wam nieco inną wersje tradycyjnego rosołu, równie pyszną. Jestem przekonana, że malutkie mięsne pulpeciki dodadzą smaku i finezji naszemu rosołowi. Taka wersja tego niedzielnego obiadu na pewno spodoba się AM, waszym rodzinom i znajomym, a niedzielny obiad już nigdy nie będzie nudny i zwyczajny.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować rosół z pulpetami drobiowymi będziemy potrzebować: około 300 gramów mielonego mięsa drobiowego, 100 gramów orzechów włoskich, przyprawa do dorobiu Knorr, 1 pęczek pietruszki, około 1 litr wody, cebula, kawałek selera, 2 duże marchewki, 1 pietruszka, 2 udka z kurczaka, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól i pieprz.

Etap pierwszy – Przygotowanie rosołu.

Aby przygotować rosół najpierw myjemy dokładnie udka kurczaka a następnie układamy je w garnku i zalewamy wodą, po czym zagotowujemy i po 3 minutach zdejmujemy z palnika wylewamy wodę i dokładnie płuczemy w ziemnej wodzie mięso i garnek. Ponownie wkładamy mięso do garnka, zalewamy około litrem zimnej wody i stawiamy na palniku (dzięki takiemu zabiegowi pozbędziemy się wszystkich ewentualnych tak zwanych „szumów” na rosole a rosół będzie przejrzysty i klarowny). Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera oraz przypaloną wcześniej (umytą, ale nie obieraną z zewnętrznych łupinek) cebulę. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 – 2 godzin.

Etap drugi – Pulpeciki.

W misce wymieszaj ze sobą mięso, przyprawę Knorr, posiekaną natkę pietruszki, i rozdrobnione orzechy włoskie. Następnie formuj mokrymi rękami niewielkie kulki ( o średnicy około 1,5 cm). Gotowe pulpeciki wrzucamy do odcedzonego gotującego się rosołu, mieszając delikatnie. Pulpeciki gotujemy jeszcze około 10 minut.

Etap trzeci – Podawanie.

Rosół podajemy na ciepło, w głębokich talerzach razem z pulpecikami oraz pokrojoną marchewką z wcześniejszego gotowania rosołu. Na wierzch zupy możemy posypać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego.