Zupa cebulowa.

Zupa cebulowa swoje korzenie ma aż we Francji. Jest to pyszny, aromatyczny posiłek, serwowany dla największej arystokracji. Najczęściej jako przystawka, poprzedzająca danie główne. Teraz gdy dotarła również do Polski, możecie sami przekonać się jak szlachetna w smaku jest. Na pewno takim daniem zachwycicie swoją rodzinę i znajomych.

Potrzebne składniki

Aby przygotować zupę cebulową potrzebujemy: 1 kilogram cebuli, 200 gramów sera twardego typu gruyere, około 2 łyżki cukru (białego lub brązowego), trochę tymianku (może być zarówno świeży jak i suszony), kostkę rosołową Knorr i litr wody, albo litr bulionu mięsno - warzywnego, masło klarowane, wytrawne Sherry lub białe wino ­około 100 mililitrów, 1 łyżeczkę mąki pszennej typu 550, 4 kromki chleba, jeden ząbek czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, oraz sól.

Etap pierwszy - Przygotowanie bulionu.

W litrze gotującej się wody rozpuść dwie kostki rosołowe, lub przygotuj wcześniej bulion na bazie mięsa i warzyw (ja użyłam 1 udka królika i jednego udka z kurczaka, 2 marchewek, 1 pietruszki i kawałek selera oraz paloną cebule, wraz z łupinkami).

Etap drugi - Smażenie.

Najpierw obierz cebule, pokrój ja w półplastry,posiekaj ząbek czosnku i tymianek. W sporym garnku, na połowie rozgrzanego masła klarowanego podsmaż cebule (smaż aż zbrązowieją), dodaj cukier. Wszystko razem smaż jeszcze, do czasu aż cukier zacznie brązowieć, dodaj wtedy łyżkę maki i dokładnie rozprowadź ja w cebuli. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol odparuje.

Etap trzeci - Gotowanie.

Do garnka z cebulą wlej przygotowany bulion i dodaj przyprawy: ziele angielskie, czosnek, pieprz, liść laurowy i posiekany tymianek. Zupę gotuj jeszcze przez co najmniej 30-40 minut, na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj grzanki. Na patelni, na reszcie masła klarowanego podsmaż kromki chleba powinny być złociste i chrupiące. Następnie oprósz je obficie startym serem. Tak przygotowane grzanki wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 8-10 minut. Ser na powierzchni grzanek powinien się zapiec.

Etap czwarty - Podawanie.

Podawaj zupę gorącą w towarzystwie grzanek. Smacznego.