Zupa gulaszowa z kiełbasą.

Zupa gulaszowa ma swoje początki na Węgrzech, jest aromatyczna, treściwa pikantna i rozgrzewająca. Idealna na jesienno – zimowe wieczory z książką lub dobrym filmem. Da wam przyjemne uczucie sytości i ciepła w ciele. Z czystym sumieniem mogę ją polecić, a przedstawiona poniżej wersja jest prosta i łatwa w przygotowaniu, a w dodatku wymaga naprawdę niewiele czasu. Jeśli chcemy nieco urozmaicić naszą zupę i dodać jej pikanterii możemy dodać do niej posiekaną drobno papryczkę chilli, lub użyć pieczonej papryki zamiast smażonej. Zupa na pewno zyska na walorach smakowyc h jeśli wykorzystamy do niej oprócz kiełbasy jakiś rodzaj mięsa na gulasz,świetnie sprawdzi się wołowina, wieprzowina czy też jagnięcina.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować dwie porcje zupy gulaszowej będziemy potrzebować : jedno pętko kiełbasy, jedna cebula czerwona, jedno opakowanie węgierskiej zupy gulaszowej Knorr , 500 mililitrów wody, jedna papryka czerwona ¬, 1 ząbek czosnku, szczypta czerwonej papryki w proszku , natka pietruszki – około pół pęczka, szczypta majeranku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól i pieprz.

Etap pierwszy – Smażenie.

Najpierw obierz czosnek i cebulę, paprykę umyj. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast paprykę i kiełbasę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż krótko pokrojoną kiełbasę, po chwili dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Po około 15 minutach dopraw do smaku (majerankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem) i wszystko dokładnie wymieszaj.

Etap drugi – Gotowanie.

Do wyższego garnuszka wlej 500 mililitrów wody i wsyp przyprawę węgierską Knorr, następnie rozmieszaj dokładnie tak aby konsystencja była możliwie gładka i bez grudek. Otrzymany roztwór wlej do garnka z kiełbasą i warzywami i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.

Etap trzeci – Podawanie.

Zupę gulaszową podajemy na ciepło, w głębokich miseczkach lub obszernych garnuszkach, ciekawym sposobem jest również podanie zupy w wydrążonym chlebie. Zupa ta doskonale smakuje również z łyżką gęstej śmietany, i kromką chleba, grzanką lub pieczywem czosnkowym. Możemy posypać ją natką pietruszki, koperkiem, lub podać solo. Smacznego.